Fotograaf Suriname Wandelroute Paramaribo

Wandelroute Paramaribo

Ben je op zoek naar een wandelroute in Paramaribo? Dat was ik ook maar ik kon niets vinden. Daarom heb ik er zelf een wandelroute voor in Paramaribo gemaakt. Deze wandelroute is ongeveer vijf kilometer en je loopt er 75 tot 90 minuten over (beetje afhankelijk van waar je tussendoor even stopt).

Download de Wandelroute Paramaribo in PDF

De Wandelroute Paramaribo kan je downloaden als pdf. Zo kan je deze gemakkelijk afdrukken en heb je een handig kaartje om de wandelroute te wandelen. Natuurlijk zou je de pdf ook op je telefoon kunnen opslaan maar dat is wellicht wel een beetje klein beeld.

Bekijk de Wandelroute Paramaribo in Google Maps

De wandelroute kan je ook in Google Maps bekijken. Dan heb je niet de looproute er bij staan maar wel zijn alle verschillende locaties aangegeven.

Toelichting Wandelroute Paramaribo

Hier lees je wat informatie over de verschillende locaties van de Wandelroute Paramaribo.

Pier ToraricaHet Torarica hotel is geopend in 1968, waarschijnlijk was de pier er toen al.
Waka PassiWaka Passi is officieel geopend door de vrouw van Bouterse op 7-8-2019. Dit project is gefinancierd door India.
PalmentuinDe koningspalmen zijn geplant in opdracht van gouverneur van Sommelsdijk (1683-1688) voor zijn overleden vrouw. In 1685 opgesteld voor publiek maar nadat hij werd vermoord pas weer begin 20e eeuw open voor publiek. In 2009 is een verrotte kruin op een Nederlander gevallen die daardoor is gestorven. Na tijdelijke sluiting en onderhoud is de Palmentuin weer opengegaan. 
PaleisHet paleis in in de 17e eeuw gebouwd, het paleis was oorspronkelijk van hout, in 1730 vervangen door groter (stenen) gebouw. Sinds begin 21e eeuw niet meer feitelijke residentie van president maar wordt gebruikt voor officiële ontvangsten.
Sint-Petrus-en-Paulus Basiliek van Paramaribo Dit is een van de grootste houten kerken van Latijns-Amerika. Gebouwd tussen 1883 en 1887. In Georgetown staat ook een van de grootste houten kerken van Latijns-Amerika. 
Synagoge Neve Shalom (wagenweg straat 65)De synagoge komt uit 1842. Er is hier ook klein joods museum en een winkeltje.
Moskee (er naast)Dit gebouw komt 1984 en staat op plaats waar in 1932 eerst het gebouw in een traditionele houtbouw werd gerealiseerd. 
Centrale marktDit is de grootste overdekte markt van Caribische gebied. Officieel geopend op 18 april 1970. Op de begane grond wordt eten verkocht. Op de eerste verdieping veel non-food. Hier koop je voor een habbekrats je merkkleding 🙂 .
De WaagOorspronkelijk was dit een weeggebouw voor handel. De eerste steen werd gelegd in 1822 en 1824 was de Waag klaar. Destijds lag dit gebouw direct aan het water.  
WaterkantDit is de oudste straat van Paramaribo. Deze straat staat op de wereld erfgoedlijst (binnenstad Paramaribo). In 1821 was er een grote stadsbrand. Bij de brand die uitbrak op het achtererf van een van de panden zijn 400 woningen en 800 pakhuizen verwoest. Na deze brand zijn de huidige huizen gebouwd (vandaar de koloniale architectuur).
De Nationale AssembléeDit is het Parlement van Suriname. Er zijn 51 leden. Elke 5 jaar zijn er verkiezingen. Het parlementsgebouw is in 1996 geheel verwoest door brand. In 2019 werd gestart met herbouw. Op 14 april 2022 is dit nieuwe gebouw opgeleverd (identieke herbouw van de oude Alsemblée. In januari 2023 is het officieel in gebruik genomen. De Nationale Assemblée is deels verwoest tijdens de rellen van 17 februari 2023. Vele winkels in de binnenstad werden geplunderd. Er werd toen een avondklok ingesteld in de binnenstad en de binnenstad werd afgesloten. Tijdens de rellen werden Facebook, Instagram en WhatsApp geblokkeerd in de hoop dat de bevolking zich niet kon hergroeperen. 
Fort ZeelandiaDit gebouw komt uit begin 17e eeuw. Sinds 1967 is het voornamelijk het Surinaams museum. In april 1982 nam Desi Bouterse met zijn militairen intrek in het fort. Het werd toen het hoofdkwartier van de militairen. Na het mislukken van de tegencoup werden rond 8 december 15 politieke tegenstanders van Bouterse gemarteld en op de kant van de ringmuur gefusilleerd. Dit wordt genoemd de decembermoorden. 
I Love SuEr was eerst een houten versie (geplaatst door een kunstenaar in nacht van 24/25 november 2010 naast beeld van koningin Wilhelmina wat naast Fort Zeelandia staat). Kunstenaar George Struikelblok wilde een symbolisch kunstwerk maken om nationale gevoel te verstevigen. Omdat het van hout was verslechterde de staat. In juli 2011 werd de huidige betonnen versie geplaatst waar die nu staat. 
Foutje gezien? Laat het me weten!